Fotboll spelas mellan två lag och spelet går ut på att få in bollen i motståndarnas mål. Flest mål vinner. Matcherna spelas i två halvlekar som vardera är på 45 minuter med en vila på 15 minuter emellan. Om lagen har lika många mål efter att matchen är slut så blir det oavgjort. I turneringar spelas en förlängning på två gånger 15 minuter. Om resultatet fortfarande är oavgjort så sker en straffsparksläggning.

Fotbollslagets sammansättning

Fotboll spelas vanligtvis med en målvakt och tio utespelare i vardera laget. Målvaktens uppgift är förstås att skydda det egna målet så inte motståndarna gör mål. Han eller hon är den enda som får ta i bollen med händerna, men bara i det egna straffområdet. Förutom målvakten finns backar, mittfältare och anfallare i laget. Vanligen är spelarna fördelade på fyra backar, fyra mittfältare och två anfallare.Backarnas uppgift är att hjälpa målvakten och hindra motståndarna från att spela till sig målchanser.

Anfallarnas främsta uppgift är att göra mål medan mittfältarna styr spelet från mitten av planen. De passar ofta till anfallarna.

Utanför plan finns ett gäng avbytare som kan bytas in i matchen ifall en spelare blir trött eller skadas, eller om tränaren helt enkelt vill förändra laguppställningen, vilket kan göras tre gånger per match.

Fotbollsregler

Fotboll spelas på en rektangulär plan av gräs, konstgräs eller grus. Där finns en mittcirkel, två straffområden och två målområden utritade.När matchen börjar får den ena laget ha bollen för sig själva i mittcirkeln tills de har sparkat igång bollen. Om bollen senare under spelets gång kommer utanför planens sidlinjer så dömer domaren till inkast (hörna eller inspark beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som slog ut bollen).

Domaren kan under spelets gång också ge varningar till spelarna (röda och gula kort). Ett fotbollslag kan spela offensivt eller defensivt. Ett offensivt lag har mycket folk på motståndarens planhalva och försöker hålla bollen kvar där. Ett defensivt lag har sina spelare långt bak och slår gärna iväg långa bollar mot sina anfallare.