Just nu pågår kvalet till Fotbolls-VM för fullt, och för många länder blir det ju tyvärr så nära VM de kommer. Sverige har, faktiskt, historiskt sett lyckats utmärkt vad gäller både VM-kval och VM, sett till befolkningsmängden. Vi har både ett silver och två brons i bagaget. Totalt har vi kvalificerat oss för 11 av de 19 VM som hållits än så länge, och är på god väg mot vårt tolfte.

Fotbolls-VM kommer från Olympiska spelen, där fotboll varit en av grenarna. 1914 erkände FIFA den Olympiska fotbollen som ”VM för amatörer”, med start i sommarolympiaden 1920. Denna turnering vanns av Belgien, medan de två nästföljande titlarna 1924 och 1928 togs hem av Uruguay. Framgången för den olympiska fotbollen ledde till att turneringen ”knoppades av”, och 1930 hölls så det första riktiga fotbolls-VM. Detta skedde i Uruguay, då dessa räknades som regerande världsmästare.

Idén att turneringen skulle hållas i det land som var regerande världsmästare övergavs dock snabbt, och under många år alternerade turneringen mellan Europa och Sydamerika. I och med att andra världsdelar börjat komma ikapp har detta luckrats upp. När VM hölls i USA 1994 var det första gången som detta skedde utanför dessa två världsdelar. Sedan dess har VM hållits både i Asien och Afrika. VM i Brasilien 2014 blir första gången sedan 1986 som VM hålls i Sydamerika.

Fotbolls-VM kan vara svårt ur betting-synpynkt. Man vet inte alltid riktigt var man har lagen, som ju inte är lika samspelta som klubblag. Då turneringen är så kort, och förlagd i ett land okänt för de flesta deltagarländerna, där det blir svårt att avgöra om någon egentligen har en hemmafördel i form av publikstöd eller inte, är det som uppgjort för överraskningar. Vanligtvis ska man inte spela med hjärtat när man spelar på sport, men Fotbolls-VM kan gott vara ett undantag. Det inträffar ju bara en gång vart fjärde år.